Scoutkåren Munksnäs Spejarna
Scoutkåren Munksnäs Spejarna
Munksnäs Spejarna

Evenemang

Scoutläger

Som scout är veckomötena bara en del av verksamheten. Den kanske viktigaste delen av scoutingen sker ute i naturen på diverse evenemang. Här är en lista över de vanligaste typerna av scoutevenemang.

Sommarläger

För vargungar och äldre
Årets huvudevenemang är sommarlägret. Det hålls i allmänhet mot slutet av sommaren och varar ca en vecka (ofta kortare för de yngre åldersgrupperna). Ibland är lägren kårläger, ibland är de samläger med andra kårer (ofta i så fall med Munksnäs Flickscouter), och ibland är de större läger som t.ex. förbundsläger tillsammans med alla svenskspråkiga kårer i Finland. På mindre läger brukar en del av lägret, då de yngre scouterna inte deltar, utgöras av en längre färd av något slag, till fots, med cykel, eller t.ex. med kanot. På sommarlägret ordnas även ofta patrullrådd, en dagslång tävling i patruller, samt lägerbål.

Höstförläggning

För vargungar och äldre
Höstförläggningen ordnas i eller kring oktober och varar ett veckoslut. De senaste åren har höstförläggningen ordnats på Lärkans stuga i Noux, Esbo. Huvudprogrammet under höstförläggningen är patrullråddet på lördagen. På kvällen brukar vi gå i Lärkans fina bastu.

Vinterhajk

För äventyrsscouter och äldre
Vinterhaken ordnas i eller kring mars och är ett veckoslutevenemang med övernattning i kaminuppvärmt militärtält. Under många år har vinterhajken ordnats vid Ormträsk i Sibbo. Vinterhajken har i allmänhet mindre planerat program än t.ex. höstförläggningen, då det alltid finns mycket scoutigt att hitta på i naturen på vintern. På kvällen brukar vi äta gott, till efterrätt ofta chokladbanan som vi grillar på kaminen.

Vårhajk

För äventyrsscouter och äldre
Vårhajken brukar ordnas i april-maj och är ett veckoslut lång. Övernattningen sker oftast i vindskydd eller vandringstält. De senaste åren har vårhajken i allmänhet ordnats vid Lappträsk i Sjundeå, men vi har även haft paddlingar och vandringar i t.ex. Repovesi och Seitseminen.

Övriga evenemang

Förutom kårevenemangen ovan ordnar vi ibland även specialevenemang som patrullhajker, tävlingar osv. Finland Svenska Scouter ordnar även många kurser och evenemang som scouter kan delta i tillsammans med scouter från andra kårer. Vi informerar om dessa evenemang några gånger om året.