Scoutkåren Munksnäs Spejarna
Scoutkåren Munksnäs Spejarna
Munksnäs Spejarna

Kårchefens Dagorder 2/20

UteVinter

6 juni 2020

Våren blev på grund av coronaviruspandemin mycket olik vad vi alla förväntat oss, och viruset påverkade förstås även scoutverksamheten. På grund av det exceptionella läget var vi tvungna att inhibera både veckomöten, vårhajk och sommarläger. Vi ordnar trots det att en kortare sommarhajk i juli–augusti månadsskiftet för alla kårmedlemmar, och ser redan fram emot en höst då verksamheten förhoppningsvis kan återvända till en normalare form.

Hänt i kåren

Söndagen den 16 februari höll kåren årsmöte. Styrelsens sammansättning fortsätter oförändrad.

Den 7–8 mars ordnade vi tillsammans med Munksnäs Flickscouter och en stab från Finlands Svensks Scouters (FiSSc) Ute-grupp en UteVinter-kurs i Sjundeå, som i år ersatte vinterhajken. På kursen lagade vi all mat på öppen eld och övernattade i tältkåtor istället för halvplutonstält. I kursen deltog total 23 deltagare varav 12 från vår kår. Ett stort tack till Ute-gruppen för en välarrangerad kurs!

Den 12 mars beslöt vi enligt myndigheternas och Finland Scouters rekommendation att ställa in alla fysiska scoutmöten på grund av coronaviruspandemin. Lite senare beslöt vi även att inhibera vårhajken, vårfesten och vargungelägret, och även förbundslägret Najs 2020 var tvunget att ställas in. En del av scoutgrupperna fortsatte med nätmöten.

Den 18 maj ordnade kåren vårfest på distans. Kårchef Erik gick igenom vad som hänt under det gångna scoutåret, och vi diskuterade sommaren och hösten. Vi kunde förstås inte dela ut några märken som vanligt, utan skjuter upp det till hösten då scoutverksamheten förhoppningsvis fortsätter mera normalt.

Vi fortsätter med renoveringen av Scoutkällaren. Projektet har skjutits upp ytterligare en aning, men vi räknar med att renoveringen skall vara färdig i slutet av juli, i tid inför höstens säsongstart.

På kommande

Den 31.7–2.8 ordnar vi en sommarhajk i Sjundeå, så sommaren blir inte helt utan scoutevenemang trots allt. Hajken består av två delar: en dagsutfärd fredagen 31.7 för vargungar, och en veckoslutshajk 1–2.8 för äventyrsscouter, spejarscouter och explorerscouter. I det bifogade infobrevet kan du läsa mera om hajken och våra specialarrangemang för att se till att evenemanget är säkert. Anmäl dig till hajken senast 15.7.

Den 10–11 oktober ordnar kåren höstförläggning vid Lärkans stuga i Noux, ifall coronavirusläget tillåter. Mera info skickas ut senare, men du kan redan nu skriva in förläggningen i din kalender.

Lördagen 24 oktober ordnar kåren 70-årsjubileum med en öppen tillställning vid Scoutkällaren på dagen, och en restaurangmiddag för vuxna nuvarande och tidigare kårmedlemmar på kvällen. Mera info senare.

Övriga evenemang

Förutom kårens evenemang finns det även några andra evenemang vi kan tipsa om:

Den 15–17 juni ordnar ett antal finlandssvenska organisationer, bland dem FiSSc, det digitala lägret Sommarlägret för barn i åk 1–6. Lägret består av olika workshoppar med teman som fisketips, hopprepstricks, mellanmålssmoothies, programmering, ankdammsrace, skattjakt, djurskötsel, filmklippning, insekthotell, squishies, drama, cykelfix, experiment, grönsaksinstrument och superpowers. Anmälan är öppen, mera info på adressen: www.sfv.fi/sommarlagret2020

Scoutlägret Bitti är ett finskspråkigt virtuellt scoutläger som ordnas i spelet Minecraft. Lägret är öppet för alla som fyllt 7 år. Du kan läsa mera om lägret på adressen: www.partio.fi/bitti

Den finns mycket scoutigt du kan göra hemma på egen hand eller med en kompis. #scoutahemma-märket delas ut till dem som gjort en tillräcklig mängd scoutuppgifter. För att få märket skall du meddela din scoutledare vilka uppgifter du gjort, med en förälders godkännande. Du kan också dela med dig uppgifterna du gör på sociala media med hashtaggarna #scoutahemma och #distansscouting. Listan på uppgifter hittar du på adressen: www.scout.fi/scoutahemma.

Den 17 augusti, på sista sommarlovsdagen, ordnar Helsingfors Svenska Scouter (HeSS) ett dagsläger för barn i åldern 7–12 år. Info om lägret: www.hess.fi/start/view-73908-84790

Den 21–23 augusti ordnad FiSSc överlevnadskursen UteÖverlevnad för explorerscouter och äldre. Det här är en tuff kurs där du får testa dina gränser och klara dig med minsta möjliga utrustning. Anmälan är öppen till 1 augusti. Info här: www.scout.fi/event/fissc-uteoverlevnad

Den 26–27 september ordnas årets scoutskaba Scoutflix, en scouttävling för medlemskårerna i HeSS. I tävlingen finns tre klasser, yxan för lag på 4–6 personer i minst spejarålder, sågen för 2–3 personer i minst exploreråldern, och motorsågen för 2–3 personer med ålder tillsammans minst 75 år. Tävlingen ordnas i år av scoutkåren Vikingarna, läs mera på adressen: scoutflix.vikingarna.fi

Mera evenemang för hösten hittar du i FiSSc händelsekalender: www.scout.fi/handelsekalender

Ladda ner som PDF