Scoutkåren Munksnäs Spejarna

Evenemang

Som scout är veckomötena bara en del av verksamheten. Den riktiga scoutingen sker ute i naturen på diverse evenemang. Här är en lista över de vanligaste typerna av scoutevenemang.

Evenemangstyper

Sommarläger

För vargungar och äldre
Eldslagningspass under Sand 05 Årets huvudevenemang är sommarlägret. Det hålls i allmänhet mot slutet av sommaren och varar en vecka för patrullscouter och ca tre dagar för vargungar. Ibland är lägren kårläger, ibland är de samläger med andra kårer (ofta i så fall med Munksnäs Flickscouter), och ibland är de större läger som t.ex. förbundlägret WIK sommaren 2006. På mindre läger brukar slutdelen av lägret, då vargungarna åkt hem, utgöras av en längre färd av något slag, till fots, med cykel, eller t.ex. med kanot. På sommarlägret ordnas även ofta patrullrådd, en dagslång tävling i patruller, samt lägerbål.

Höstförläggning

För vargungar och äldre
Höstförläggningen ordnas i eller kring oktober och varar ett veckoslut. De senaste åren har höstförläggningen ordnats på Lärkans stuga i Noux, Esbo. Huvudprogrammet under höstförläggningen är patrullråddet på lördagen. På kvällen brukar vi gå i Lärkans fina bastu.

Vinterhajk

För äventyrsscouter och äldre
Vinterhajk Vinterhaken ordnas i eller kring mars och är ett veckoslutevenemang med övernattning i kaminuppvärmt militärtält. Under många år har vinterhajken ordnats vid Ormträsk i Sibbo. Vinterhajken har i allmänhet mindre planerat program än t.ex. höstförläggningen, då det alltid finns mycket scoutigt att hitta på i naturen på vintern. På kvällen brukar vi äta gott, till efterrätt ofta chokladbanan som vi grillar på kaminen.

Vårhajk

För äventyrsscouter och äldre
Vårhajken brukar ordnas i april-maj och är ett veckoslut lång. Övernattningen sker oftats i vindskydd. De senaste åren har vårhajken i allmänhet ordnats vid Lappträsk i Sjundeå, men vi har även haft t.ex. paddlingsvårhajker.

Scoutfärdighetstävling

För spejarscouter och äldre
Scoutfärdighetstävlingar är tävlingar för ofta lite äldre scouter och varar i allmänhet ett veckoslut. Den för oss kanske viktigaste scoutfärdighetstävlingen är EP-cupen (EP står för elitpatrull), som kåren aktivt har deltagit i de senaste åren. EP-cupen ordnas i september.